Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και περισσότερο αναφορά στα πολωτικά γυαλιά ηλίου. Κατασκευαστές διαφόρων «επώνυμων» και «ανώνυμων» γυαλιών εφαρμόζουν στους σκελετούς τους πολωτικούς φακούς διαφόρων αποχρώσεων ενώ ορισμένοι, ειδικεύονται σε αυτούς. Αλλά τι ακριβώς κάνουν οι πολωτικοί φακοί και ποια είναι τα οφέλη τους; Πότε πρέπει να φοράτε – ή όχι – πολωτικά γυαλιά ηλίου;
Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου διατίθενται σε διάφορα υλικά, χρώματα, σχήματα και μεγέθη. Γενικά, τα πιο σκούρα χρώματα παρέχουν υψηλότερα επίπεδα πόλωσης. Πρώτα απ’ όλα, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου πρέπει να διαθέτει όλη την απαραίτητη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στη συνέχεια, η πόλωση προσθέτει κάτι περισσότερο: μια σειρά από φίλτρα που επιτρέπουν μόνο τη διέλευση του κάθετου φωτός, που σημαίνει ότι εξαλείφει και απορροφά τη διέλευση του οριζόντιου φωτός. Αυτό που αντανακλά οποιαδήποτε οριζόντια επιφάνεια στο περιβάλλον γύρω μας και που μπορεί να εμποδίσει την όρασή μας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της αντανάκλασης είναι η επιφάνεια του νερού στη θάλασσα ή σε πισίνα και η άσφαλτος όταν είναι βρεγμένη, όταν καίει από τη ζέστη ή γυαλίζει από τον ήλιο. Χρησιμοποιώντας γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς βλέπουμε καλύτερα σε σύγκριση με γυαλιά ηλίου που έχουν κοινούς φακούς, γιατί εξουδετερώνουν την εκτυφλωτική αντανάκλαση του ήλιου προσφέροντας έτσι άνετη και ξεκούραστη όραση.
Η κατασκευή τους βασίζεται στην αρχή της πόλωσης του φωτός. Δεν πρόκειται για βαφή αλλά για μια σειρά από συμπιεσμένα φιλμ που προσδίδουν στα γυαλιά ηλίου τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν.
Οι φακοί αυτοί είναι ιδανικοί για δραστηριότητες στις οποίες υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες όπου αντανακλάται ο ήλιος όπως οδήγηση, ψάρεμα, κυνήγι, ορειβασία, σκι, ποδηλασία αλλά και κάθε δραστηριότητα που γίνεται στη θάλασσα και στο βουνό.
Όμως, ενώ τα πολωτικά γυαλιά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η πόλωση μπορεί να δυσκολέψει την εικόνα σε LCD οθόνες.