Μαϊμού Γυαλιά Ηλίου και Επιπτώσεις: Τι μπορεί να συμβεί στα μάτια μας από τη χρήση κακής ποιότητας γυαλιών ηλίου.

2

Το ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα “μαϊμού” για…. πολλούς και διάφορους λόγους, ασφαλώς το γνωρίζουμε όλοι.
Πολύ περισσότερο όταν η “μαϊμού” αφορά την όραση και την υγεία των ματιών μας. Αν μάλιστα συζητήσετε με τους ειδικούς στην όραση (οφθαλμίατρους, οπτικούς και οπτομέτρες), θα σας πουν ότι είναι προτιμότερο να μην φοράτε καθόλου γυαλιά από το να εμπιστεύεστε κάποια με φακούς αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας.


Ο ήλιος δεν είναι απλά πηγή θερμότητας και φωτός, είναι πηγή ζωής. Όμως η μακρόχρονη έκθεση σε αυτόν είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για τα μάτια μας, όσο και για το δέρμα γύρω από αυτά (πρόωρη γήρανση και δημιουργία ρυτίδων).
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φοράμε γυαλιά ηλίου όλες τις εποχές και όχι μόνο το καλοκαίρι, όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι.

Για την ακρίβεια, η υπερβολική έκθεση των ματιών μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας, φωτοκερατίτιδα, εκφύλιση του επιπεφυκότα, ακόμη και πρόωρο καταρράκτη με σοβαρές επιπτώσεις στην όρασή μας.

Τα μάτια έχουν τρόπο να προστατευτούν από την έκθεση στο έντονο φως. Ενεργοποιείται ο μηχανισμός που μικραίνει τις κόρες των ματιών, για να μπορέσουμε να δούμε χωρίς να μας τυφλώνει το φως. Με αυτόν τον τρόπο το φως που περνά από τις κόρες φθάνοντας στα πίσω στρώματα του ματιού δεν είναι τόσο, ώστε να προκαλέσει κάποια βλάβη.

Και πάλι όμως, η παρατεταμένη έκθεση των ματιών μας στο ηλιακό φως, και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες του αμφιβληστροειδούς και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.

Όταν φοράμε γυαλιά, το σκούρο χρώμα του φακού “ξεγελάει” τα μάτια μας και οι κόρες διαστέλλονται (ανοίγουν) σαν να ήμασταν σε ένα χώρο υπό σκιά.
Αν, λοιπόν, οι φακοί μας είναι κακής ποιότητας, χωρίς τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας, καταργούμε ΚΑΙ την φυσική προστασία του ματιού, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μάτια μας στη βλαβερή ακτινοβολία, με ό,τι είπαμε παραπάνω ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ματιών μας.

Η διαφορά των “καλών” γυαλιών είναι ότι διαθέτουν τα φίλτρα αυτά που θα προστατέψουν τα μάτια σας.
ΔΕΝ πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου με χαμηλής ποιότητας φακούς και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Με μια έρευνα αγοράς σε ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ θα βρείτε ένα ζευγάρι που να σας ταιριάζει και, το κυριότερο, να σας προστατεύει χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε έναν μισθό. Ο οπτικός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο σχήμα του προσώπου και στα χρώματά σας και που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα σταματήσετε για να αγοράσετε ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιά από μη οπτικό μαγαζί ή από κάποιον πλανόδιο, ξανασκεφτείτε το!